Du har säkert inte missat bilbranschens marknadskampanjer om att privatleasa en helt ny bil, till relativt låga månadskostnader. Det kan vara en bra lösning där du får en ny bil att använda samtidigt som du slipper lägga ut pengar eller låna och betala ränta. Många vill ha ett enkelt bilägande och i detta fall kan privatleasing vara en attraktiv modell. Men vad är egentligen bäst och blir mest ekonomiskt? Fortsätt läsa den här artikeln om du vill få svar på vilket som kan passa dig bäst!

Män skakar hand om köp eller privatleasing av bil

För- och nackdelar med billån

En stor och viktig faktor när du tittar på den totala kostnaden för en bil är hur du jämför siffrorna och vad du som låntagare kan få för lån, och till vilken ränta. Om du ska köpa en bil med ett billån så avgör din kreditvärdighet till vilken ränta du kan låna. Får du en attraktiv ränta blir kostnaden för bilen lägre och vice versa. Har du möjlighet att använda en säkerhet, antingen den nya bilen eller som exempelvis att utöka ditt bolån, kan räntan bli mycket låg, och då också månadskostnaden.

När du köper en ny bil är du ensam ansvarig för service och försäkring och dessa kostnader måste räknas med i kalkylen. En annan del är värdeminskningen. En ny bil tar en stor del av värdeminskningen de första åren, varför den har sjunkit i värde när två eller tre år har passerat. Här tillkommer även slitage på t.ex. vinterdäck.

För- och nackdelar med privatleasing

Alternativet med privatleasing är i många fall attraktivt. Dock gäller det att se upp och verkligen kontrollera vad som ingår i leasingavtalet. I vissa fall ingår vinterdäck, och ibland inte. Fördelen med privatleasing är att du vet vad du betalar varje månad oavsett vad som behövs göras med bilen. Notera dock att bilen inte får vara sliten mer än ”normalt” när du lämnar den åter. Leasingavtalen har också ett max antal mil du får köra per år. Att överskrida innebär en stor extra kostnad.

Jämför billån och privatlån

En jämförelse måste grunda sig på dina personliga möjligheter till attraktiva lån. Ett sätt att ta reda på det är genom våra lösningar för lånejämförelser där du snabbt kommer att se räntan och månadskostnaden. Räkna sedan ut bilens totala kostnad och jämför det med privatleasing anpassad för din situation.

Om du vet att du kommer köra 2000 mil per år så justera leasingavtalet direkt för det. Bilförsäljaren kommer ge dig ett så bra erbjudande som möjligt för att välja just dem. Tänk på att ta in erbjudanden från flera märken. När du ändå inte investerar själv i bilen kan du istället välja ekonomiskt och köra den bil som är mest attraktiv kostnadsmässigt. Efter två eller tre år kan du byta och prova ett nytt märke.