Kreditkort

Med ett kreditkort har du tillgång till ett visst låneutrymme och du väljer själv hur mycket av den beviljade krediten du utnyttjar. En stor fördel med kreditkortet är att krediten beviljas i förväg. Hamnar man i en situation där man akut behöver pengar slipper man skicka in låneansökningar och vänta på svar från långivare – krediten finns redan där och är redo att utnyttjas. Dessutom är det ju så att vi människor tenderar att fatta bättre ekonomiska beslut när vi har gott om tid på oss att väga fördelar mot nackdelar och ta reda på information. Det finns en stor mängd alternativ till kreditkort där man får olika erbjudanden, rabatter, bonusar och försäkringar, därför är det bra att ta sig tid att läsa om dem alla för att hitta ett kreditkort som passar bäst i vardagen. När man däremot befinner sig i en akutsituation är det lätt att man nappar på första bästa erbjudande om ett snabblån eller avbetalningsplan, oavsett hur dåliga villkoren är.

kreditkortFördelar med kreditkort

 • Kredit som beviljats i förväg, innan du behöver den.
 • Du kan ha en hög kredit beviljad och välja att bara utnyttja en liten del av den. Tar man istället ett vanligt lån kommer hela det beviljade lånebeloppet in på bankkontot.
 • Det finns kreditkort där man inte behöver betala någon ränta så länge man betalar hela kreditkortsräkningen till fullo.Exempel: Du köper något med kreditkortet den 5 januari, får räkningen i mitten av februari och betalar hela räkningen den 25 februari. Ingen ränta tas ut trots att du de facto utnyttjade krediten från den 5 januari till den 25 februari.Observera dock att uttag av kontanter brukar börja kosta ränta redan från första dagen. Hade du gjort ett kontantuttag den 5 januari hade du med ett sådant kreditkort betalat ränta på beloppet för perioden 5 januari – 25 februari.
 • För vissa kreditkort kan man få räntefritt längre än en månad, till exempel 60 dagar eller 90 dagar. Mycket praktiskt om man till exempel plötsligt drabbas av en gigantisk tandläkarräkning och vill sprida ut kostnaden över flera månader utan att betala dyra räntor.
 • Vissa företag kräver att man lämnar kreditkortsuppgifter som säkerhet, till exempel om man vill hyra en bil eller ett hotellrum. Detta är inte så vanligt i Sverige, däremot i vissa andra länder.
 • Det finns kreditkort som kommer med inbyggd reseförsäkring.
 • Du har möjlighet att kontakta kreditkortsföretaget och kräva att en betalning stoppas eller dras tillbaka i väntan på utredning, till exempel om du upptäcker att du utsatts för ett bedrägeri. Har man istället betalat med kontanter finns det inte mycket man kan göra för att ta pengarna från skurken, som kanske befinner sig på andra sidan jorden.
 • Det finns kreditkort som ger extra säkerhet när man köper varor och tjänster över internet. Det kan till exempel ingå försäkringar mot bedrägeri, fel i varan och problem med transporten.

 

Nackdelar med kreditkort

 • Vissa kreditkort kostar pengar även om man inte använder dem.
 • Att betala med kreditkortet kan innebära ett visst intrång i privatlivets helgd, eftersom så mycket information sparas om transaktionen.
 • Att ha en beviljad kredit kan göra det lockande att utnyttja den. För impulsiva personer kan det vara bättre att inte ha någon kredit tillgänglig och att tvingas vänta på att få en låneansökan beviljad.
 • Räntorna hos kreditkort är ofta väldigt höga om man inte betalar hela räkningen till fullo. Om man dessutom misslyckas med att betala det minimibelopp som krävs varje månad kan kostnaden bli enorm.
 • Kreditkortsbedrägerier är vanliga och eftersom du har en kredit kan du bli av med mer pengar än vad du har. Om någon stjäl din sedelklämma med kontanter får de inte tag på mer än vad som finns i den, om någon däremot genomför ett kreditkortsbedrägeri kan du bli rejält skuldsatt. Kreditkortsutgivarna brukar dock hålla kreditkortsinnehavaren helt skadelös (= stryka skulden) så länge du kan visa att det rimligen inte är du som gjort kreditköpet eller kontantuttaget. Du är dock skyldig att vara aktsam i din hantering av kreditkortet och kreditkortsinformationen, och det är viktigt att hålla på säkerhetsrekommendationerna och omedelbart spärra kreditkortet vid behov.