Banklån

 

När man ska låna pengar är förstås banken ett givet alternativ att undersöka, även om de klassiska bankerna idag har fått konkurrens från många andra långivare på den svenska kreditmarknaden.Banker brukar erbjuda både lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Ett lån med säkerhet är lån där långivaren sätter något värdefullt som pant för lånet, till exempel en fastighet eller bostadsrätt. Lån utan säkerhet har inte någon sådan pant. Dessa lån brukar kallas för blancolån. De har vanligen högre effektiv ränta än lån med säkerhet, och avbetalningstiden brukar vara kortare. Dessutom brukar gränsen för hur mycket pengar man får låna vara betydligt lägre för lån utan säkerhet.

Skillnaden mellan banklån och snabblån

Det första du tänker på när tiden är inne för att låna pengar är förmodligen ett banklån. Dock finns det ett antal olika varianter av lån att välja mellan. Vilket lån som passar dig beror helt på din privata ekonomi samt vad anledningen är till att du behöver ta ett lån. Banklån har generellt lägre ränta än andra alternativ som t.ex. SmSlån. Olikheterna mellan banklån och snabblån är i själva verket inte jättestora men kraven för att ansöka utgör den största skillnaden. Vid ett banklån vill oftast banken att du har någon typ av säkerhet vilket betyder att om du inte av någon anledning skulle kunna betala tillbaka lånet i slutändan tar banken den typen av säkerhet som motsvarar samma belopp som lånebeloppet ifrån dig. Dessa höga krav finns dock inte på samma sätt hos de som erbjuder snabblån.

Ansöka om ett banklån online

Det finns idag gott om banker på den svenska lånemarknaden som accepterar låneansökningar online. När det gäller blancolån brukar man kunna få svart snabbt på sin ansökan.

Det finns flera sajter tillgängliga som gör det enklare att jämföra villkoren för olika banklån och i vissa fall även ansöka om lån hos flera banker utan att behöva gå till respektive banks egna sajt. Vissa sajter, bland annat Lendo och Credit Service, ordnar ett budgivningsförfarande så att de olika kreditgivare som är anslutna får konkurrera om att få dig som låntagare.640px-Numismatics_and_Notaphily_icon

Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta, och att många kreditupplysningar har gjorts kan sänka din kreditvärdighet. För att undvika det här problemet kan man använda sig av någon av de sajter som gör en enda kreditupplysning på dig och sedan skickar den informationen vidare till de banker och andra kreditgivare som du har angett att du är intresserad av. Istället för att tio olika banker gör varsin kreditupplysning på dig görs alltså en enda kreditupplysning och den information som framkommer skickas vidare till de respektive bankerna så att de kan ta ställning till om de vill bevilja dig ett banklån och i så fall med vilka villkor.

Låneskydd

Ett låneskydd är en sorts försäkring som kopplas till ditt lån som du själv kan välja att lägga till eller inte. Om du av någon anledning inte skulle kunna betala ditt lån som vid t.ex. arbetslöshet eller långtidssjuk kan ett låneskydd hjälpa dig. Även vid dödsfall täcker försäkringen.

Varje kostnad som uppstår varje månad pga ditt lån ersätter låneskyddet. Skyddet täcker både räntan och din amortering. Är det lån fritt från amortering betalar täcker försäkringen endast kostnaderna för din ränta. Ditt totala lån sjunker likadant som det skulle gjort vid vanlig betalning tack vare försäkringen. Beroende på långivare gäller även en kvalifikationstid mellan 2-12 månader vilket innebär att det måste ha gått mellan 2-12 månader fr.o.m. datumet du tecknar försäkringen tills det att du kan få din ersättning. Karenstid är en regel som även den förekommer med låneskyddet. I de flesta fall är karenstiden en månad så om du t.ex. blir sjukskriven måste du vänta ca en månad innan försäkringen börjar gälla.

Kort sammanfattning av låneskydd

√  Gäller om du blir arbetslös eller sjukskriven även dödsfall

√  Täcker delar eller antingen hela din månadskostnad av ditt lån