Mikrokrediter

Vad är mikrokrediter?

Mikrokrediter är precis vad det låter som – små krediter.

I Sverige är mikrokrediter vanligen små lån med väldigt kort återbetalningstid, ibland bara några veckor. I utvecklingsländer är det däremot vanligt med mikrokrediter som har en lång återbetalningstid, eftersom de ges till personer som har mycket låga inkomster och som behöver lång tid på sig för att betala tillbaka lånet.
När mobiltelefonen hade slagit igenom i Sverige dök det upp en hel del långivare som erbjöd mikrolån som man ansökte om via ett textmeddelande skickat från mobiltelefonen. Inget telefonsamtal eller besök på ett lånekontor krävdes. Denna typ av mikrolån blev kända som SMS-lån eller mobillån, och den termen har numera blivit så inarbetad att den ofta används även för mikrokrediter som man inte ansöker om via mobilen, till exempel mikrolån där ansökan skickas in via internet från vilken dator som helst. En alternativ benämning är snabblån, vilket syftar både till att dessa lån brukar handläggas snabbt, och att de ska betalas tillbaka efter en mycket kort lånetid.

Seriösa och oseriösa aktörer

När SMS-lån först dök upp i Sverige lockade branschen inte bara till sig seriösa aktörer utan även en hel del oseriösa, bland annat eftersom det dåvarande regelverket gjorde att den som lånade ut småbelopp inte behövde uppfylla särskilt hårda krav. Numera har regelverket stramats åt för mikrokrediter och det är idag enkelt att hitta seriösa långivare när man överväger att ta ett snabblån.

Som alltid gäller det att i förväg kontrollera vad lånet kommer att kosta, inklusive både räntor och avgifter. Man bör också kontrollera vad det kostar om man inte betalar tillbaka lånet i tid. Ibland är det smartare att ta ett lån på tre månader som man är säker på att man hinner betala av i tid, än att ta ett lån på en månad och riskera att drabbas av påminnelseavgift, förseningsavgift, dröjsmålsränta, inkassoavgift, osv. Lånet på tre månader har förmodligen lite högre räntekostnad än det som bara löper på en månad, men du minskar samtidigt drastiskt risken för att nya kostnader ska tillkomma.