Billån

Vad innebär ett billån?billån

Till skillnad från ett vanligt banklån och andra krediter, så är det viss skillnad när man ska låna till en bil. Ett vanligt lån är inte knutet till det du spenderar pengarna på men med ett billån så sätts din bil som säkerhet för lånet, vilket innebär att banken tar bilen ifrån dig om du inte kan betala. Generellt ges ett billån mellan 40 000 – 400 000 kr och vad du sen betalar totalt beror på din ränta, vilken summa du lånat, hur lång tid du tar på dig att betala tillbaka och vilka avgifter som tas ut av din lånegivare.

Kontantinsats är något de flesta lånegivare kräver, just för att bilens värde alltid ska överstiga skulden på lånet. Kontantinsats innebär att du betalar en viss del av bilens kostnad själv. Exempelvis kostar en bil 200 000 då är kontantinsatsen på den bilen 40 000 kr dvs 20% av bilens pris.

Vanliga frågor om billån

Hur mycket får jag låna för att köpa en bil?

Generellt ligger ett blancolån för bil på 20 000 till 350 000 kr men ett lån med säkerhet kan du låna upp till 600 000 kr eller mer.

 För att ta ett billån, hur mycket måste jag tjäna?

I de flesta fall måste du ha en årsinkomst på minst 120 000 kr.

Vad blir min ränta?

Din ränta beror på hur stort ditt lån är och hur lång tid du lägger upp ditt lån på. Den bestäms också utifrån din privata ekonomi och hur du ansvarat för dina tidigare lån och krediter.

Kan jag ta billån även om jag har betalningsanmärkningar?

Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden accepteras om du ska ta ett billån.

Måste jag betala en kontantinsats?

Nej, du kan ta ett blancolån som gör att du får låna till hela bilens pris. Tar du dock ett billån med säkerhet måste du oftast betala 20% av bilens pris. Ett alternativ om du inte har ekonomi till kontantinsatsen är att du tar ett blancolån på resterande belopp.

Kan jag fortfarande ta ett lån om jag köper en begagnad bil av privatperson?

För att ta ett billån måste du generellt köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare. Dock om du tar ett blancolån kan du köpa bilen begagnad av privatperson.

Vart utbetalas mitt billån?

Om du tillexempel lånat av ICA-banken kommer ditt lån att sättas in på ditt ICA-konto annars sätts pengarna in på ditt vanliga bankkonto.

Hur kan jag välja att betala tillbaka?

Oftast väljer man att det dras från ditt konto genom autogiro men du kan också välja att få en räkning skickad till dig varje månad.

Mer om billån

Det är vanligt att företag som säljer bilar samarbetar med en viss kreditgivare för att kunna erbjuda sina kunder billån, men innan man skriver på något låneavtal bör man alltid kontrollera om de villkor man erbjuds för sitt billån verkligen är de bästa möjliga eller om man skulle kunna få bättre villkor hos någon annan av de många långivare som erbjuder billån i Sverige. Nu för tiden finns det gott om långivare som låter dig ansöka om billån över internet, så att utforska sina olika möjligheter behöver varken vara krångligt eller tidsödande när man ska köpa bil.
Vanligen används bilen som säkerhet för billånet. Detta kan innebära att långivaren ställer vissa krav på hur bilen ska vara försäkrad.

Vissa långivare erbjuder diverse tilläggstjänster när du har ditt billån hos dem. Det kan antingen vara tjänster som ingår automatiskt eller sådana som man betalar extra för om man väljer dem som tillval. Exempel på en populär kringtjänst är oberoende förhandsbesiktning av bilen innan köpet.

Exempel på långivare som låter dig ansöka om billån över internet är SEB, Ikano Bank och MyMoney.