Kreditkonto

kreditkonto - alternativ till kreditkort och mikrokrediterKreditkonto är en typ av kredit som kompletterar en rad andra lånetyper, såsom snabblån, kreditkort och mindre banklån. Dessa tre typer av kreditprodukter har en tydlig struktur, och den ger upphov till vissa nackdelar när det gäller flexibiliteten. Kreditkonto som produkt är svaret på flera av de typiska nackdelarna.

I grund och botten är ett kreditkonto en stående kredit med en maxgräns. I den aspekten liknar produkten i hög grad det klassiska kreditkortet. Beröringspunkterna med mikrokrediter såsom exempelvis snabblån är också stora. Idén är nämligen att produkten ska vara ett lite bättre, lite mer flexibelt alternativ. Slutligen finns också en koppling till mer traditionella banklån, detta genom att många långivare kan bevilja krediturymme på upp emot 50 000 kr.

Mer flexibelt än ett snabblån

Snabblånet har en uppenbar funktion – nämligen att fungera som ett snabbt tillskott av pengar när hushållskassan är på upphällningen. Om det bara skulle ske någon enstaka gång är denna lånetyp den enklaste och förmodligen också den mest fördelaktiga, särskilt om man väljer ett räntefritt smslån. Uppstår behov av att låna mer löpande är snabblån emellertid inte den mest lämpliga produkten. Då är en löpande kredit, i form av kreditkort eller just kreditkonto, betydligt bättre.

Med ett kreditkonto tar du ut pengar från ett konto på nätet när du behöver ett tillskott i privatekonomin. Du betalar sedan tillbaka pengarna enligt ungefär samma koncept som gäller för kreditkort. Det betyder till exempel att du kan delbetala under en längre tid. Häri ligger en annan skillnad jämfört med smslån – när förfallodatum har passerat uppkommer inget automatiskt krav på att du ska reglera hela skulden på en gång.

Ansök om kredit på nätet

De aktörer som erbjuder kreditkonto till privatpersoner har vinnlagt sig om att göra hela ansökningsprocessen så okomplicerad och snabb som möjligt. Det ska inte ta mer än fem minuter att gå igenom de olika stegen. Lite överskådligt beskrivet ska du först ange vilken kreditram du vill ha för att sedan fylla i de vanliga personuppgifterna och uppgifterna om din ekonomiska status. Vanligtvis kan du få ett besked om beviljande eller avslag direkt på skärmen inom någon minut.

Vilken aktör du ska välja får du identifiera själv utifrån en bedömning av faktorer som maximal kreditgräns, antalet räntefria dagar, räntan, om kreditgivaren godkänner betalningsanmärkningar, med mera.

Rent praktiskt – hur utnyttjar jag krediten?

Som kredittagare får du inloggningsuppgifter till ett onlinekonto. När du loggar in hittar du uppgifter om storleken på din kreditram, samt vilka lånevillkor, inklusive ränta och räntefria dagar, som gäller. När du är inloggad kan du enkelt göra ett uttag från din kreditram till ditt privata konto. Efter att du har initierat överföringen får du vänta upp till en bankdag för att få pengarna på kontot.

När utbetalning har skett ser du uppgifter om hur räntan på det uttagna beloppet räknas samt vad, hur och när du ska betala tillbaka. Vanligt är att du ska betala en viss ränta för själva uttaget (kan till exempel räknas på 15 dagar). Därefter har du normalt en räntefri period på upp till en månad. När den räntefria perioden är till ända måste du betala tillbaka minst ett minimibelopp. Det är i det här skedet som du kan välja att delbetala på skulden. Då är du, precis såsom gäller för ett kreditkort eller ett bensinkort med kredit, skyldig att betala minst ett minimibelopp varje månad.