Samlingslån

Inom krediter finns det idag få begrepp som är så populära som ”samlingslån” och ”hopbakslån”. En anledning till att ordet har letat sig till toppen när man talar om privatekonomi är att många ledande banker och låneförmedlare till stor del inriktar sig på denna typ av lån. Den naturliga frågan är då vad ett samlingslån är. Svaret på det och mer om hur lånet fungerar hittar du nedan.

Baka ihop krediter till ett lån

banklån som samlingslån för lägre kostnaderEn del lånetyper är något kryptiska. Ta blancolån som ett exempel – det beskriver inte särskilt bra vad lånetypen handlar om. Ett samlingslån är emellertid precis vad det låter som, nämligen ett lån för att samla ihop andra lån. Syftet med detta är framför allt att minska lånekostnaderna. En annan effekt blir att det kan gå snabbare att betala av på lånen. Vi kan dessutom nämna att det är betydligt smidigare att betala av på bara ett lån i stället för på många olika.

Exempel: Jens har tio krediter i form av banklån, kreditköp och mikrokrediter. Den totala skulden uppgår till 100 000 kr och månadskostnaden är 7000 kr (det vill säga en ränta – nominellt – på 7% i månaden). Om Jens samlar sina tio lån i ett samlingslån kan han få en ränta som vida understiger dessa 7% och han sparar därmed pengar löpande

Ett samlingslån är i praktiken ett vanligt banklån utan säkerhet. Av den anledningen går det att vända sig till vilken bank som helst för att ansöka om att samla lån. Det kan dock vara en smart idé att vända sig till en aktör som kan hjälpa till med att inte bara betala ut lånet utan också att lösa dina krediter åt dig. Att sänka månadskostnaderna och också ha möjlighet att bli skuldfri snabbare blir därigenom ännu lättare.

Du ansöker om lånet på samma sätt som du skulle ansöka om ett banklån och det är samma villkor som gäller när det handlar om kreditkontroll, med mera.

Enklast att anlita låneförmedlare

Vill du förenkla processen ännu lite mer kan du med fördel vända dig till en låneförmedlare. Det finns ett tiotal sådana och de erbjuder i princip likartade tjänster. Vad du ska göra är att skicka in en ansökan med önskat lånebelopp samt eventuellt meddelande om du vill att låneförmedlaren ska hjälpa till att lösa krediterna. När det är gjort kommer låneförmedlaren att inhämta erbjudanden från ett större antal banker och kreditbolag. Genom att låneförmedlarens samarbetspartners får konkurrera med varandra om att få dig som kund finns goda chanser att du kan erbjudas en ränta som är lägre än den du kan förhandla fram på egen hand med fler ansökningar. Att notera i sammanhanget är att låneförmedlarna har specialavtal med kreditupplysningsföretagen som innebär att de hämtar ut endast en kreditupplysning.

Ett steg i rätt riktning

Det finns inget krav på hög skuldsättning för att man ska kunna bli erbjuden ett samlingslån. Samtidigt är det de högst skuldsatta som har störst nytta av denna lite speciella typ av lån. Om du har många krediter och lån är ett hopbakslån ett bra första steg för att få mer kontroll över privatekonomin. Om du tar det steget är det sedan viktigt att du vidtar även andra åtgärder för att få ekonomin på rätt kurs igen. Som exempel ska nämnas att du ska se till att inte dra på dig nya lån.

Sammanfattning

  • Med samlingslån ”bakar” du in flera krediter i ett enda lån.
  • Du får lägre månadskostnader och kan bli skuldfri snabbare.
  • Det blir enklare att administrera återbetalningarna.
  • Din kreditvärdighet och betalningsförmåga kan förbättras.
  • Se samlingslån som ett steg mot en sundare privatekonomi.