Kryptovaluta – en trend som verkar vara här för att stanna. Att handla med krypto är framtiden enligt många experter och numera finns det även möjlighet att köpa varor och tjänster med kryptovalutor även om det är i ett väldigt tidigt stadium.

Allt fler blir rika på kryptovaluta. Men det är också riskfyllt att investera i de virtuella valutorna. Visst gäller det att läsa på precis som med aktier, men samtidigt kan svängningarna ske så plötsligt och av så olika anledningar att du helt enkelt aldrig hade kunnat förutspå det. Därför är ett bra tips att investera i många olika kryptovalutor och på så vis sprida risken. För att lära dig mer besök denna länk.

Hur börjar du investera?

Om du tidigare aldrig har köpt kryptovalutor så kan det vara hög tid att göra det nu – men investera bara så mycket som du har råd att förlora. Lika snabbt som värdet kan stiga, lika snabbt kan det sjunka och dina pengar har gått förlorade.

Det är dock enkelt att börja handla med krypto. Allt du behöver göra är att registrera dig på en kryptobörs eller hos en nätmäklare. Du öppnar ett konto, verifierar dig och börjar handla. Det är en relativt enkel process som de flesta tycker är mycket enklare och går snabbare än att börja handla med aktier.

Hur mycket pengar ska man lägga på en kryptoinvestering?

Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket pengar man ska lägga på krypto. Många väljer att köpa  ganska många digitala mynt när kursen är låg eller när valutan är ny. Vad man förväntar sig och hoppas på är att kursen ska stiga såsom den har gjort för Bitcoin eller Ethereum. I bästa fall kanske du blir multimiljonär inom några år.

Det bästa tipset, eftersom marknaden kan svänga oerhört snabbt, är att bara investera så mycket som du har råd att avvara och förlora. Ta alltså inte alla dina sparpengar för att köpa krypto, i alla fall inte om du är osäker på just den valutan du tänkt investera i. Du kan även ta ett mindre lån, läs mer om olika låneformer här.

Betalar man skatt på kryptovinster?

Ja, det gör man faktiskt. Men det är du själv som måste deklarera detta och visa det till din skattemyndighet. Vinsten är inte något som myndigheten själva har koll på. Skatten på kryptovinsten är 30% precis som när du exempelvis vinner på ett utländskt casino utan svensk licens. Har du istället gjort en förlust på din kryptohandel kan du dra av den i deklarationen. Samma regler gäller för alla kryptovalutor och inte bara de mest kända. Detsamma gäller också vid byten av kryptovalutor.