spara till barn

Alla vill vi kunna ge våra barn det lilla extra, både när de är små och när de beger sig ut i vuxenlivet. Förstnämnda kräver kanske inte så mycket pengar, utan framför allt tid och energi. När barnen blir unga vuxna handlar dock det mesta om pengar. Vi vill ge barnen möjligheten att ta körkort och köpa bil, ordna med ett första boende och undvika att behöva ta lån. För att ge barnen tryggast möjliga ekonomiska plattform i framtiden finns det en del knep att ta till. Här är 5 smarta tips kring hur du kan spara till barnen.

Börja nu!

Har du idag inget sparande för barnen är det läge att sätta igång nu. Ju tidigare du börjar, desto mer kommer du att ha hunnit spara och desto större avkastning kommer du ha fått när det är dags för själva ”uttagsfasen”. Det är aldrig för tidigt att börja sätta undan pengar till dina barns framtid.

Spara enkelt

Det som upplevs som alltför komplicerat blir sällan av över huvud taget. Det gäller också för sparande. Därför är det klokt att förenkla hela processen så mycket som möjligt. Hur du väljer att spara, om det är i fonder, aktier eller på sparkonton, avgör du själv, men det är bra att göra en avvägning mellan risk, kostnader och placeringshorisont.

Ett sparande till barn kan med fördel placeras i fonder och det på lång sikt. Det är förmodligen många år kvar tills det att pengarna ska börja användas och på sikt finns ingen investeringsform som slår fonder. Det är dock klokt att välja med omsorg. En bred aktiefond som investerar i hela världen (globalfond) är normalt ett bra val som grund i portföljen. Till denna kan du eventuellt komplettera med en Sverigefond och en fond med både räntepapper och obligationer.

För att spara så enkelt som möjligt kan du sätta upp ett investeringssparkonto och göra automatiska köp via autogiro varje månad. Besök din bank eller en nätmäklare på nätet för att se hur du kan komma igång med sparandet snabbt och enkelt.

Spara billigt

Att investera i fonder och aktier kostar tyvärr alltid en liten slant. För aktier betalar du courtage och för fonder betalar du avgifter. Du gör klokt i att försöka minimera dessa kostnader eftersom de äter upp en del av din avkastning. När du exempelvis väljer globalfond, välj en med en mycket låg avgift (under 0,50%).

Involvera barnen

Små barn har mindre god förståelse för pengars värde och kan definitivt inte se tio eller kanske 15 år framåt i tiden. Om du har lite större barn är det dock en god idé att berätta för dem att du har skapat ett sparande som fylls på varje månad och som ska fungera som en ekonomisk plattform för dem inom ett antal år. Det finns en god chans att barnen börjar engagera sig i sitt sparande. Kanske kan de också börja hjälpa till att få pengarna att växa.

Gör extra insättningar då och då

Grunden till ett smart barnspar är som sagt regelbundna insättningar, men det är också klokt att göra extra insättningar när möjlighet uppstår. Ett par extra hundralappar eller någon tusenlapp idag kan ha vuxit till långt över det dubbla efter ett antal år.